Verduurzamen van de amateursportclub

Energie WinkelNieuws

sportclub verduurzamen

In september 2018 heeft de KNVB samen met Essent het doel gesteld om de komende 4 jaar het energieverbruik van verenigingen binnen het amateurvoetbal met 50% te verlagen. Alle 2500 voetbalclubs zouden jaarlijks 17,5 miljoen euro aan energiekosten moeten besparen en 80 miljoen minder CO2 uit moeten stoten. Daarnaast richt het programma zich ook op de 1,2 miljoen leden van de clubs door duurzame maatregelen voor thuis te promoten.

De KNVP wil de verenigingen helpen met verduurzamen. Clubs kunnen daardoor direct starten met geld verdienen. Naar verwachting gaat dit gemiddeld om €7.000,- per vereniging. Ook de KNLTB (tennisbond) en de KNHB (hockeybond) hebben zich aangesloten bij het initiatief; genaamd De Groene Club.

Hoge energiekosten

Energiekosten zijn goed voor gemiddeld 15 tot 20 procent van de begroting van een vereniging Dit ter waarde van ongeveer 15.000 euro per jaar. Gas is hierin een van de grootste energieslurpers. Gezamenlijk verbruiken de sportclubs zo’n 228 miljoen kubieke meter aardgas per jaar.

sportclub verduurzamenDe oplossing

Door het hoge tapwaterverbruik (op bijvoorbeeld trainingsavonden en toernooien) zijn duurzame oplossingen zoals zonneboilers en pelletketels zeer interessant. Gemiddeld kan hier 50 procent aan gas mee worden bespaard, of zelfs 100 procent (als de installatie dusdanig gedimensioneerd is). Gecombineerd met beschikbare subsidies verdienen dit soort oplossingen zich snel terug, en kan er dus enorm veel energie bespaard worden. En heeft de toekomstige generatie er ook profijt van.

Wij helpen u graag op weg om in het bos van oplossingen de juiste boom te zien. Neem nu contact op voor meer informatie.