Waarom een hygiënevat?

Energie WinkelNieuws

Een zonneboiler is natuurlijk een prachtige manier om te starten met het verduurzamen van uw woning. Besparen op gas voor tapwater en verwarming met gratis beschikbaar zonlicht is een relatief eenvoudige toepassing die aan de bestaande CV-ketel kan worden gekoppeld. Maar soms wilt u misschien een stapje verder gaan. Er zijn tal van duurzame maatregelen die in combinatie met een zonneboiler toegepast kunnen worden. Denk hierbij aan een warmtepomp, pelletketel, e-CV, enz.

Wij leveren in essentie 2 soorten vaten bij de zonneboilers: geëmailleerde vaten en hygiënevaten:

Geëmailleerde vaten
Emaille vat

Een geëmailleerd vat is uitgerust met 1 of 2 warmtewisselaars en beschikbaar in 160 t/m 500 liter. De vaten met 1 wisselaar zijn alleen geschikt voor tapwater De vaten met 2 wisselaars kunnen ook de verwarming ondersteunen. Dit type vat is gevuld met tapwater. Het is technisch gezien mogelijk om (uitsluitend aan de vaten met 2 wisselaars) een warmtepomp of pelletketel aan te sluiten. Dit moet dan op de bovenste wisselaar in het vat. Hiermee kan alleen de bovenste helft vat het vat “hot-top” gehouden worden. Bij een combinatie met een warmtepomp is dit altijd laag-temperatuur (± 35°C), en bij een pelletketel hoog-temperatuur (+ 60°C). In deze gevallen is het dus niet mogelijk om zonne-warmte toe te voegen aan de verwarming.

Hygiënevaten

Een hygiënevat is eigenlijk het omgekeerde principe van een geëmailleerd vat. Dit vat is gevuld met CV-water in plaats van tapwater. Het tapwater gaat hierbij door een speciale “hygiënecoil” van onder naar boven. Deze wisselaar is van RVS en geribbeld, zodat een maximaal overdrachtsoppervlak ontstaat. Ook zijn er 1 of 2 “normale” wisselaars aanwezig (standaard 1), waarop het solar-circuit aangesloten kan worden. Deze vaten zijn standaard verkrijgbaar in 500, 800 of 1000 liter (groter of kleiner op aanvraag).

Hygiënevat

Omdat het vat gevuld is met CV-water, kunnen we met een warmtepomp of pelletketel heel gemakkelijk extra warmte toevoegen aan het vat d.m.v. de 8 openingen die op het vat aanwezig zijn. In zo’n geval zorgt de warmtepomp of pelletketel voor een minimale warmte. Als dit door de zon bereikt kan worden, hoeft natuurlijk geen warmte meer toegevoegd te worden.
Een zonneboiler met een hygiënevat is dus een uitstekende optie als u nu (of in de toekomst) ook andere duurzame maatregelen wil nemen, en deze aan de zonneboiler wil aan kunnen sluiten.

Neem contact op voor meer informatie en advies.